Kandalló Kályha
tovább
Example Frame

Kiválasztásról

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mit is jelent az általunk feltüntetet melegvízhozam, és az elegendő-e arra, amire használni szeretnék? Az alábbiakban ezen kérdések megválaszolásában szeretnénk némi támpontot biztosítani Önöknek. Fontosnak tartjuk azonban megjegyezni, hogy akárcsak a többi vízmelegítő típus esetében, itt is érvényes az, hogy a gyári adatok mellett azt is figyelembe kell venni, milyen melegvízigénye van a felhasználónak, illetve hány és milyen csapolókat kell majd kiszolgálni.

A melegvízhozam

Az átfolyós rendszerű vízmelegítők működési elve meglehetősen egyszerű: melegvíz-vétel esetén a készülék automatikusan bekapcsol, és a benne található fűtőbetét közreműködésével megemeli a rajta áthaladó használati víz hőmérsékletét, ami időjárástól, évszaktól függően 5-12°C-on szokott belépni az épületbe. Ez utóbbi adat az egyik legfontosabb, amit figyelembe kell venni, ugyanis ebből adódik az a jelenség, miszerint télen ugyanazon állásnál alacsonyabb hőmérsékletű víz fog kijönni a csapolóból, mint nyáron - ezen ingadozás a bojlerek esetében is jelen van, ám ott mindez a felfűtési idő változásában mutatkozik meg. Azt, hogy percenként hány liter melegvizet állít elő a készülék, a benne lévő futőegység teljesítménye határozza meg.

Az alábbi ábra a vízmelegítő teljesítményét mutatja vízhőmérséklet növekedésének függvényben. A fentiek tükrében tehát ahhoz, hogy 40°C-os vizet kapjunk kb. 30°C-szal kell megemelnünk a készülékbe lépő víz hőmérsékletét (vízszintes vonal) - a 21 kW teljesítményű vízmelegítővel például több, mint 10l/perc melegvizet nyerhetünk (függőleges vonal). Az alábbi táblázatban - a kellő viszonyítási alap érdekében - összehasonlítottuk a hazai forgalomban lévő készüléktípusok vízhozamát.

Készülék típusaTeljesítményVízhozam (Δt=30°C)Felfűtési idő (65°C-ra)
kombi gázkazán24 kW11-13 l/percnincs
átfolyós rendszerű gázvízmelegítő24 kW11-13 l/percnincs
tárolós rendszerű gázvízmelegítő (kéményes)5,6 kW120 l1,2 óra
tárolós rendszerű gázvízmelegítő (kémény nélküli) 2 kW120 l3,9 óra
tárolós rendszerű elektromos vízmelegítő 1,8 kW120 l3,1 óra
átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítő24 kW11,6 l/percnincs

(a táblázatban szereplő értékek a hazai forgalomban lévő készülékek átlagolt gyári értékei!)

A kisebb teljesítményű vízmelegítők esetében (Twister, Optimus, Primus, Opus, Amicus) feltüntetett vízhozamot (például: Twister 3,5 esetén 1,7 l/perc) lehet még hétköznapi példán keresztül is megközelíteni: ha egy flakon üdítőhöz hasonlítunk, akkor a "mennyi az az 1,7 liter?" kérdés máris könnyebben behatárolható.

Az elektromos igény

A melegvízhozam alapján történő kiválasztást követően fontos figyelembe venni az adott készülék elektromos igényét, hiszen minél nagyobb teljesítményt választunk, annál nagyobb elektromos megtáplálásra van szükség - ez abból adódik, hogy rögtön kell neki melegvizet produkálnia ellentétben a bojlerekkel, melyeknek pedig időre van szükségük. Amennyiben nincs kiépítve a megfelelő hálózat, a készülék nem fogja produkálni azt a vízmennyiséget, ami a gépkönyvében fel van tüntetve, emellett lecsapja a kismegszakítót (hálózatbővítés nélkül tehát nem lehet pótolni átfolyós készülékkel tárolóst). Fontos megemlíteni, hogy a táblázatban szereplő kismegszakító érték kizárólag a készülékre értendő, arra semmilyen más fogyasztót nem lehet rákapcsolni.

Összehasonlító táblázat a tárolós és átfolyós rendszerű vízmelegítők elektromos igényéről:

Készülék típusaTeljesítményHálózati feszültségAjánlott kismegszíkító
tárolós rendszerű vízmelegítő1,8 kW230 V1x10 A
átfolyós rendszerű vízmelegítő18 kW400 V3x32 A


Összefoglaló segédletek az alkalmazási területek alapján:
  • 3,5kW - 5kW - mosdóhoz
  • 6kW - 9kW - mosogatóhoz vagy zuhanyzóhoz (feltétel: shower 2000 zuhanyrózsa alkalmazása)
  • 9kW - 15kW - zuhanyzóhoz, de mosdóhoz is csatlakoztatható
  • 18kW - felett több csatlakozási ponthoz (kád, mosdó, mosogató)


BELHOR Group Kft.
1119 Budapest, Etele út 73.

Telefon: +36-70-414-8575

Fax: +36-25-999-317

E-mail: info@belhorgroup.hu
Kapcsolatfelvétel
Név:
E-mail:
Üzenet:
A honlapon szereplő fotók illusztrációk! Az oldalon megjelenő képek, cikkek, grafikai elemek csak írásos engedélyünkkel használhatók fel!